Diamanten zijn een natuurproduct. Dit resulteert in een enorm aanbod aan verschillende eigenschappen en maakt elke diamant uniek. Deze verschillende combinaties van eigenschappen bepalen de uiteindelijk waarde van de diamant. Omdat deze eigenschappen in het Engels allen met een C beginnen worden zij in het vak ook de 4 C’s genoemd. Carat – karaatgewicht of grootte, Colour – kleur, Clarity – zuiverheid, Cut – slijpkwaliteit en slijpvorm.
Het gewicht van een diamant wordt gemeten in karaat, waarbij 1 karaat gelijk staat een 0.2 gram. Omdat 1 karaat voor diamantbegrippen al een redelijk grote steen is, wordt deze weer onderverdeeld in 100 puntjes (100%). Een kwart karaat staat dus gelijk aan 25 puntjes. Karaat word afgekort neergeschreven als Ct. Hoe groter, hoe zeldzamer en hoe meer een diamant waard is. Maar de waarde van een diamant stijgt wel exponentieel met de grootte en niet in een rechte lijn zoals je zou denken. Een diamant van 1 karaat kan rustig 6 keer zo duur zijn als een van 0,5 karaat. Het uiteindelijke waardeverschil is ook afhankelijk van de drie andere C’s. In de hogere kwaliteitsniveaus is de exponentiele stijging groter dan bij mindere kwaliteiten.
Ons advies is om bij diamanten voor beleggingen op of net boven de ronde gewichten te gaan zitten (0.50 – 0.75 – 1.00 – 1.50 etc.) Voor sieraden juist net daaronder. Simpelweg omdat een 0.98Ct een heel stuk voordeliger is dan een diamant van exact 1.00Ct of net daarboven. Zeker in de hogere kleur- en zuiverheidsregionen.
Meer weten over de het gewicht van een diamant? Contact ons!
De kleur van een natuurlijke diamant is de gradatie voor hoe kleurloos de steen is. De meeste natuurlijke diamanten zien er voor de gemiddelde persoon kleurloos uit, maar hebben eigenlijk lichte gele of bruine tinten. Hoe meer de steen kleurloos is, hoe zeldzamer en waardevoller hij is. Natuurlijke diamanten worden gesorteerd op een alfabetische kleurenschaal van D (kleurloos), de hoogste kleur, tot Z (zwaar getint bruin of geel). De laagste kleur.
De reden dat A, B en C niet gebruikt worden ligt in het feit dat deze drie letters vroeger in een ander systeem al werden toegepast als totale kwaliteitsaanduiding. De beste diamant kreeg daarin een “triple A” kwalificatie.
Exceptional White+, Rare White etcetera zijn de huidige, bij het alfabet behorende, internationaal gebruikte namen. De oude namen als River, Top Wesselton kunt u echter ook nog steeds tegenkomen.
Meer weten over de kleur van een diamant? Contact ons!
Natuurlijke diamanten worden diep in de aarde gevormd, en als gevolg daarvan dragen ze vaak unieke markeringen die insluitsels of onvolkomenheden worden genoemd. Deze veel voorkomende markeringen zijn meestal het resultaat van niet-koolstofelementen of onderbrekingen tijdens de extreme hitte en druk die een diamant doormaakt terwijl hij zich diep in de aarde vormt en kunnen worden beschouwd als kleine tijdcapsules die het verhaal vertellen van de vorming van de diamant.
De Zuiverheid van een diamant verwijst naar de aan- of afwezigheid van deze insluitsels of onvolkomenheden. Natuurlijke diamanten die zonder insluitingen worden gevormd, zijn uiterst zeldzaam en worden op de meeste beoordelingsschalen als “loupezuiver” benoemd. De meeste diamanten hebben echter een of meerdere kleine of grotere insluitsels. Op basis van waar zij zich in de steen bevinden, het aantal en de grootte wordt de uiteindelijke zuiverheid bepaald.
Meer weten over de zuiverheid van een diamant? Contact ons!
Er zijn veel verschillende types slijpvormen beschikbaar. De meeste mensen kennen alleen de ronde briljantvorm. Briljant is dus niet een andere steen dan diamant maar enkel en alleen de slijpvorm (rond met 57 facetten) waarin een diamant, maar ook ieder andere steen, geslepen kan worden.
Het Cut Grading System beoordeelt de slijpkwaliteit van een diamant, met inbegrip van de helderheid, het vuur en de sprankeling ervan, die samen de manier waarop een diamant licht reflecteert, kleur verspreidt en schittert, bepalen. De geslepen diamant wordt beoordeeld op de symmetrie van de aangebrachte facetten, de verhoudingen waarin de steen geslepen is en de polish (afwerking) van de steen. De allerbeste beoordeling is Triple Ex – drie maal excellent.
Meer weten over slijpvormen of slijpkwaliteit? Contact ons!
Er is echter nog een 5e en heel belangrijke “C”; die van Confidence of Vertrouwen. Tot niet heel lang geleden gingen de diamanten op de wereldwijde Diamantbeurzen met een simpel ‘Mazzel oen Brooche’ (succes gewenst) van hand tot hand. Een systeem dat via het principe van ‘Name and Shame’ en onderling vertrouwen in stand werd gehouden. Bij misbruik kwam je voor de arbitragecommissie (Wim Biesterveld is zelf ruim 10 jaar arbiter geweest) en kon je een Name and Shame aan je broek krijgen. Via de beurzen handelen werd dan nagenoeg onmogelijk.
Confidence was dus een groot goed. Onderling, maar ook als consument, kon men er op rekenen de juiste diamant te krijgen. Helaas wordt er de laatste decennia ook heel veel buiten de beurzen om gehandeld. Het werd dus van groot belang om certificering in te voeren en zo de kwaliteitsbepaling via juiste criteria te garanderen. ‘s Werelds belangrijkste laboratoria zijn HRD – Hoge Raad voor Diamant en GIA – Gemological Institute of America.
Als Diamantairs met een geschiedenis sinds 1888 hebben wij onze betrouwbaarheid al lang en breed bewezen. Alle stenen boven de 0.30 Ct. worden in principe uitsluitend met een GIA of HRD certificaat geleverd. Wij zijn lid van de Amsterdamse Diamantbeurs, hebben als een van de eersten in Nederland het certificaat voor Traditie, Integriteit en verantwoordelijkheid van de WFDB – World Federation of Diamondbourses ontvangen en zijn door de HRD gecertificeerde diamanttaxateurs.
Amsterdam Diamonds
Amsterdamse Diamantbeurs
Prof. W.H. Keesomlaan 12
1183 DJ Amstelveen