Hoewel diamant een zeer eenvoudige samenstelling heeft, het is namelijk uit 100% zuivere koolstof gekristalliseerd tot diamant, zijn er toch wel verschillende soorten diamant te onderscheiden.
Natuurlijke witte diamanten: De meest voorkomende diamanten zijn de witte of wit-achtige diamanten. De kleurnuances gaan van echt 100% wit (Fijnste Wit+ of Exceptional White+) via gelige naar bruinige of via grijzige naar zwarte diamanten. Hoe witter de diamant, hoe beter en hoe duurder. De gele nuance wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van stikstofatomen in het koolstofrooster waaruit de diamant is opgebouwd. De intensiteit wordt bepaald door de concentratie stikstofatomen. Bruin wordt veroorzaakt door de vervorming van het kristalrooster ten gevolge van enorme druk waaraan de diamant heeft blootgestaan tijdens het ontstaansproces.
Fancy gekleurde diamanten: Deze diamanten zijn zeldzaam en hebben een unieke kleur, zoals roze, blauw, geel, oranje, groen, rood en paars. Ze worden zeer gewaardeerd om hun schoonheid en worden vaak geveild voor hoge bedragen.
De roze kleur komt ook door een vervormd kristalrooster ten gevolge van druk. Oranje diamanten zijn het gevolg van een combinatie van stikstofatomen en kristalroostervervorming. Het groen in een diamant komt voort uit radioactiviteit waaraan de steen is blootgesteld in de natuur. Deze diamanten hebben overigens geen stralingsgevaar! De kleur blauw komt door de aanwezigheid van Booratomen. Rood komt ook een vervormd kristalrooster ten gevolge van druk. Waterstof atomen in het kristalrooster veroorzaken de paarse kleur.
Natuurlijke zwarte diamanten: Zwarte diamanten zijn de meest voorkomende diamanten en zijn eigenlijk de laagste kleur. Een zwarte diamant kan op twee verschillende manieren ontstaan. Het is mogelijk dat de steen onzuiverheden bevat die dusdanig veel worden gereflecteerd dat hij geen licht meer doorlaat. Een andere mogelijkheid is dat de steen langdurig bestraald geweest is door een natuurlijke radioactieve bron. Ook bij zwarte diamanten bestaat er geen gevaar voor radioactieve straling.
Lab Grown of Man Made diamanten: Deze diamanten worden gemaakt in laboratoria en hebben dezelfde chemische en fysische eigenschappen als natuurlijke diamanten. Ze zijn veel goedkoper dan natuurlijke diamanten en hebben ook niet de natuurlijke intrinsieke en historische waarde van een natuurlijke diamant. Bij de jonge generaties worden ze wel steeds populairder vanwege het zogezegde ethische en duurzame karakter. De Lab GrowndDiamant zou minder milieu vervuilend zijn dan een natuurlijke maar daar verschillen de meningen wel over.
Het is belangrijk om op te merken dat elke diamant uniek is en zijn eigen waarde heeft, afhankelijk van verschillende factoren zoals de kleur, helderheid, zuiverheid, slijpvorm en grootte.