Diamant is een van de meest waardevolle stenen ter wereld. Het dankt zijn naam aan het Griekse ‘Adamas’ wat onoverwinnelijk betekent. Diamant is dan ook onoverwinnelijk in zijn hardheid en schoonheid maar ook in zijn waarde. Slechts een enkele uitzonderlijke Smaragd of Robijn kan de waarde van de diamant benaderen. Daarom zijn er dan ook veel imitaties van de Koning der Edelstenen die voor echte diamant verkocht worden.
Hoe voorkomt u dat u misleid wordt en voor veel geld een haast waardeloze namaakdiamant koopt. Hieronder vindt u een aantal tips en trucs!
1. Lijntest
Wanneer het om een niet gezette, dus losse, briljant geslepen steen gaat, teken dan een lijn op een vel papier en leg de diamant met zijn punt naar boven daarop. Ook kunt u een vel met tekst nemen of teken simpelweg een zwarte stip. Omdat de refractie (lichtbreking) van een echte diamant erg hoog is, is het niet mogelijk om de streep, de letters of de punt door de steen heen te zien. Bij iedere andere edelsteen, Zirconia of glas kan dit wel.
2. Diamant op Glasplaat
Diamant is de enige edelsteen die een adhesie heeft met vet. Andere stenen hebben dat met water.
Neem een glasplaat of een spiegeltje. Maak de diamant een beetje vettig door ‘m tussen de vinger rond te draaien. Leg de diamant met de punt omhoog op het glasplaatje. Zet je wijsvinger op de punt en schuif de diamant over het plaatje. Je zult merken dat de diamant blijft plakken. Zelfs als je het plaatje omdraait en op zijn kop houdt blijft de diamant plakken. De andere stenen plakken niet en vallen er dus af.
3. Facetranden
De randen tussen de facetten (vlakjes) op een goed geslepen diamant zijn echt messcherp. Bij de imitaties van diamant is dat niet het geval. Deze lopen altijd een beetje rond en zijn vaak beschadigd. Met een vergrootglas kunt u zien of een diamant echt is of niet: zijn de facetten erg scherp, heeft de steen geen versleten facet-randen en zijn de facetten ook niet bekrast? Dan is de kans groot dat u een echte diamant in handen heeft. Vergis u echter niet! Een diamant kan wel breken bij een klap of stoot.
4. Insluitsels en onvolkomenheden
Niets is perfect, dus een diamant ook niet. Diamanten zijn gevormd diep in de aarde, onder heel hoge druk en hitte hier ontstaan insluitsels en andere onvolkomenheden. Door uw steen door een loupe of onder een microscoop te houden, kunt u zien of de al dan niet authentieke diamant deze oneffenheden, zoals vlekjes en scheurtjes, bevat. Dit worden insluitsels en glessen genoemd. Is dit het geval, dan is de kans groter dat de diamant echt is. De beste diamanten echter hebben juist geen of heel weinig van deze oneffenheden, dus blijft het voor de leek heel moeilijk.
5. Adem
Een simpele – maar helaas niet erg betrouwbare – truc om te zien of u met een echte diamant te maken heeft, is om de edelsteen voor uw mond te houden en te wasemen. Een echte diamant beslaat niet: die verspreidt de warmte namelijk direct over de steen. Toch zitten er ook wat haken en ogen aan deze test: een synthetisch moissaniet (nieuwere imitatie van diamant) geleid warmte ook erg goed. En is een diamant erg smerig, bijvoorbeeld door stof of huidvet, dan beslaat de steen wel. De diamantair of taxateur beschikt daarom over een diamanttester die d.m.v. een warmtegeleidingsproef en elektriciteitsgeleidingsproef vaststelt of het een echte diamant is en heeft daarnaast natuurlijk ook zijn vakkennis en expertise.
6. Laserinscriptie
Soms kunt u aan de hand van een inscriptie of keurmerk zien of de diamant echt is of niet. Heeft de diamant een laserinscriptie op de zijkant van de steen (rondist) dan is het aannemelijk dat het een echte diamant is. De steen is dan beoordeeld en gecertificeerd door de Hoge Raad Diamant Antwerpen (HRD), Gemological Institute Of America (GIA) of International Gemological Institute (IGI). Deze lasergravure is enkel met de diamantloupe en/of microscoop waar te nemen.
Kortom; Het is en blijft heel moeilijk om een echte diamant te herkennen. Zeker daar waar er tegenwoordig ook Lab Grown – in het Laboratorium gemaakte – diamanten zijn die uitsluitend met speciale testers te herkennen zijn. Ga dus als u denkt een echte diamant te hebben ALTIJD naar de diamantair of beëdigd taxateur. Alleen zij kunnen u 100% zekerheid over de echtheid, kwaliteit en waarde van de diamant geven.