Diamantbewerking

Alvorens een diamant in al zijn allure kan schitteren in uw ring of ander sieraad moet de ruwe steen eerst worden omgetoverd tot een prachtige briljant of andere slijpvorm. De diamantbewerking bestaat uit een aantal verschillende expertises. Allen met hun specifieke kenmerken en vaardigheden. Voor iedere expertise is een grote mate van focus, concentratie en discipline noodzakelijk.

Vormbepaling

Het is de ruwe diamant zelf die uiteindelijk zijn slijpvorm bepaalt. De expert bekijkt de steen inwendig en uitwendig en zoekt naar insluitsels en andere onvolkomenheden. Uit het samenspel van ruwe vorm en de, al dan niet, aanwezige onvolkomenheden bepaalt hij de beste slijpvorm en de uiteindelijke grootte voor de diamant. Hij kiest tussen groot laten en de insluitsels in de steen laten zitten of de diamant kleiner maken maar dan wel een betere zuiverheid, en duurdere steen, verkrijgen.

Zagen

Vaak moet de diamant in twee of meerdere delen gezaagd worden. Vroeger gebeurde dat met heel dunne fosforbronzen zaagjes. Tegenwoordig gaat dat allemaal met computergestuurde lasermachines. Het aangeven waar en in welke richting er gezaagd moet worden heet ‘Tekenen’ en is weer en aparte expertise die vaak onder de persoon die ook de vorm bepaalt valt.

Snijden  

Voor alle ronde vormen waarin een diamant gemaakt kant worden moet deze, na het zagen, eerst naar de snijmachine. Dit is een soort van draaibank waar de ruwe diamant ingeklemd wordt. Met een andere ruwe diamant – ook wel ‘het Scherp’ genoemd – wordt de diamant dan is de juiste basisvorm gesneden. Ook dit zeer precieze stukje werk wordt tegenwoordig veel met gecomputeriseerde machines gedaan.

Slijpen

Bij de diamantslijper krijgt de diamant uiteindelijk zijn ‘vuur’ en schittering. Er zijn twee slijpers; de kruisslijper en de brillandeur. Dit zijn echt twee verschillende expertises! De kruislijper legt de eerste 9 of 17 vlakken of facetten op de steen. De brillandeur verdeelt deze grotere vlakken vervolgens in vele kleintjes waardoor er totaal 57 facetten op de diamant komen en het een briljant is gaan heten en klaar is om in een sieraad gezet te worden.

Let op!

Briljant is dus niet een andere, duurdere, steen dan diamant maar slechts een van de vele vormen waarin de ruwe diamant geslepen kan worden. 

Bij de rechthoekige, niet ronde, slijpvormen is het snijden overbodig en gaat de diamantslijper direct na het zagen aan de slag

Stel uw vraag!

Heeft u een vraag of behoefte aan vrijblijvend advies? Contact ons!